در مقاله قبلی درباره انواع بیماری‌های کلیوی  صحبت کردیم در این مقاله قصد داریم درباره آپاندیس این عضو کوچک دردسرساز را؛ بیشتر بشناسیم صحبت کنیم .

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که بشنوید کسی را به‌خاطر آپاندیس به اورژانس برده‌اند یا گفته باشند آپاندیسش ترکیده. اما واقعا این آپاندیس چیست، کجاست، و چرا گاهی می‌تواند دردسر بزرگی ایجاد کند؟ اگر به دنبال پاسخ ساده، علمی و قابل‌درک به این پرسش‌ها هستید، این مطلب می‌تواند راهنمای خوبی برایتان باشد.

 

آپاندیس چه نقشی در بدن دارد؟

آپاندیس، یه زائده‌ی کوچیک و لوله‌مانندیه که معمولاً بین ۵ تا ۱۰ سانتی‌متر طول داردو در قسمت پایینِ سمت راست شکم، درست در محل اتصال روده‌ی بزرگ، قرار گرفته. سال‌ها تصور می‌شد که این عضو هیچ کاربرد خاصی نداره و فقط یه باقی مانده بی‌استفاده از دوران تکامل انسان است. اما تحقیقات جدیدتر نشان دادند که احتمالا آپاندیس در حفظ تعادل باکتری‌های مفید روده و حتی عملکرد سیستم ایمنی، نقش‌هایی دارد.

با این حال، آدم‌ها می توانند بدون آپاندیس هم کاملا سالم زندگی کنند. مشکل اصلی وقتی پیش میاد که این عضو کوچیک ملتهب بشود. این التهاب که بهش آپاندیسیت می گویند، اگه سریع درمان نشود،

می تواند باعث عفونت جدی در شکم بشود و حتما نیاز به رسیدگی فوری دارد..

آپاندیسیت چرا اتفاق می‌افتد

آپاندیسیت همون التهاب آپاندیسه که خیلی هم دردناک و جدی می باشد. این اتفاق معمولا به خاطر انسداد یا عفونت آپاندیس رخ می دهد و اگه به موقع درمان نشود، می تواند باعث ترکیدن آپاندیس و پخش عفونت توی شکم بشود. این حالت یه اورژانس پزشکی حساب می شود و نیاز به درمان فوری دارد.

علائم و نشانه‌های احتمالی آپاندیسیت چیست؟

علائم آپاندیسیت ممکنه در افراد مختلف کمی فرق کند، ولی معمولا شامل این موارد است:

  • درد ناگهانی شکم که معمولا از اطراف ناف شروع می شود و به پایینِ سمت راست شکم حرکت
  • می کند
  • حالت تهوع یا حتی استفراغ
  • تب خفیف
  • بی‌اشتهایی
  • نفخ یا یبوست
  • درد موقع راه رفتن، سرفه یا لمس ناحیه پایین شکم

اگه این علائم رو دارید، مخصوصا اگه درد شکم شدید و ثابت شده، بهتره حتما خیلی سریع به پزشک مراجعه کنید. چون در این موارد، زمان واقعا اهمیت دارد.

راه‌های درمان آپاندیسیت

وقتی پای آپاندیسیت وسط باشه، معمولا وقت زیادی برای تصمیم‌گیری وجود ندارد. چون اگر التهاب شدید شود یا آپاندیس ترکیده شود، عفونت به‌سرعت توی شکم پخش می شود و می تواند جون بیمار رو تهدید کند. به همین خاطر، درمان آپاندیسیت جزو موارد اورژانسی پزشکی به حساب می آید. حالا بریم ببینیم دقیقا چه گزینه‌هایی برای درمان وجود دارد:

۱. جراحی برای برداشتن آپاندیس (آپاندکتومی)

رایج‌ترین روش، عمل جراحی برای خارج کردن آپاندیس است. این کار معمولا به دو صورت انجام می شود:

·      جراحی باز: که یه برش نسبتا بزرگ در  شکم ایجاد می شود.

·      لاپاراسکوپی: که با ابزارهای ظریف و چند سوراخ کوچیک در شکم انجام می شود و معمولا دوران نقاهت کوتاه‌تری دارد.

۲. درمان دارویی با آنتی‌بیوتیک‌ها (در موارد خاص)

گاهی وقت‌ها، اگه آپاندیسیت خفیف باشد یا بیمار شرایط عمل نداشته باشد، پزشک ممکنه درمان با آنتی‌بیوتیک رو امتحان کند. البته این روش موقتیه و ممکنه بعدا دوباره نیاز به جراحی پیدا کند.

۳. کنترل عفونت در موارد پیشرفته

اگه آپاندیس بترکه و باعث آبسه یا عفونت شدید بشود، اول ممکنه نیاز باشد عفونت با دارو کنترل بشود و بعد، در زمان مناسب جراحی انجام بشود.

در نهایت، باید بدانیم که آپاندیسیت یک مشکل جدی و اورژانسیه که می شود نادیده‌اش گرفت. مهم‌ترین و موثرترین راه درمان، معمولا جراحیه، اما در برخی شرایط خاص، درمان دارویی یا کنترل اولیه عفونت هم ممکنه به‌عنوان قدم اول در نظر گرفته بشود.

جمع‌بندی

آپاندیس ممکنه کوچیک باشد، اما درد و مشکلی که می تواند ایجاد کنه، اصلا کوچیک نیست! آشنایی با محل آپاندیس، علائم التهابش و روش‌های درمان، به ما کمک می کند تا اگه روزی بهش برخوردیم (که امیدواریم هیچ‌وقت پیش نیاد)، بدون ترس و با آگاهی عمل کنیم. یادتان نرود که در مورد آپاندیسیت، تاخیر ممکنه خیلی خطرناک باشد. پس اگه احساس کردید علائمی شبیه آن دارید، سریع به پزشک مراجعه کنید.